ČR: Kvôli jedovatému alkoholu už obvinili 20 osôb

16.09.2012 Celý región

Praha 16. septembra (TASR) - V Českej republike obvinili už dvadsať ľudí v súvislosti s otráveným alkoholom, ďalších desať podozrivých polícia zadržala. V uplynulých hodinách polícia obvinila šesť ľudí zo Zlínskeho kraja, jedného muža z Olomouckého a štyroch z Moravskosliezskeho. Informovala o tom v sobotu večer internetová stránka iDNES.cz.

Policajný prezident Martin Červíček vyhlásil, že vo vyšetrovaní prípadu nastal "výrazný posun predovšetkým v Zlínskom a Olomouckom, ale aj v Moravskosliezskom kraji". Dodal, že polícia smeruje nielen k dílerom a predajcom, ale aj k osobám, ktoré by sa mohli podieľať na dodávaní surovín pre zdravotne nevyhovujúci alkohol a celú činnosť by mohli organizovať. "Rozhodne sa nedá hovoriť o jedinom zdroji a rozhodne sa nedá hovoriť o tom, že by sme boli v nejakej konečnej fáze vyšetrovania," podotkol však Červíček.

Minister zdravotníctva Leoš Heger zatiaľ nedokázal povedať, ako dlho by mohol zákaz predaja a nalievania tvrdého alkoholu platiť. Nepokladá však za pravdepodobné, že by bol zrušený v najbližších dňoch, pretože otrávených stále ešte pribúda. Od piatkového poludnia ich pribudlo osem. Podľa ministra krízový štáb teraz diskutuje o možnosti prípadného zmiernenia nariadenia. Všetky otravy sa doteraz týkali konzumácie českých značiek.

Námestník ministra vnútra Jaroslav Hruška uviedol, že polícia za uplynulých 24 hodín vykonala takmer 30.000 kontrol. Hasiči za ten čas urobili rozbory 47 vzoriek. V niektorých fľašiach bola povolená dávka metanolu prekročená 26-krát. Ďalších 387 vzoriek zaistili colníci.

V nemocnici je v súčasnosti 35 pacientov, ktorí sa metylalkoholom otrávili. Na otravu metanolom zomrelo v ČR 19 ľudí.

Zdroj: iDNES.cz
 

Vyberte región